top of page
ok.png

IT-säkerhet

Brandskydd

HLR

Akutlåda

  • Vad har jag som medarbetare för ansvar?
    Enligt 6 kap. 4 § Patientsäkerhetslagen är hälso- och sjukvårdspersonal skyldig att bidra till att hög patientsäkerhet upprätthålls. Det innebär att den som är yrkesmässigt verksam eller under utbildning i verksamhet som innefattar arbetsmoment som innebär fysisk kontakt med patienter ska, i situationer där det finns risk för överföring av smittämnen, iaktta föreskrifter gällande basal hygien i vård och omsorg SOSFS 2015:10. Lunatandläkarnas hygienrutiner är framtagna efter dessa föreskrifter.
  • Hur hanterar vi patienter med känd blodsmitta?
    Alla kroppsvätskor behandlas som potentiellt smittsamma för att förhindra spridning av smittsamma sjukdomar. Alla patienter kan vara bärare av sjukdomsframkallande mikroorganismer. En patient med känd eller misstänkt blodburen eller annan smitta kräver inga särskilda hygienrutiner under eller efter tandbehandling under förutsättning att gällande hygienriktlinjer följs.
  • Vilka smittvägar finns inom tandvården?
    Indirekt kontaktsmitta är den vanligaste smittvägen då smittan överförs från en person till en annan via händer, föremål och arbetskläder som är förorenade med smittämne. Droppsmitta överförs via hostningar, nysningar, kräkningar och diarréer som ger en dusch av mikroorganismer. Smittoämnet når inte längre än en meter, en armlängds avstånd, innan de faller ner. Så sprids de flesta luftvägsinfektioner. Luftburen smitta innebär att mottagaren av smittämnet inandas dammpartiklar eller mikroskopiskt små intorkade vätskedroppar innehållande mikroorganismer. Vid hosta kan förutom droppsmitta även en aerosol uppstå. Då dropparna i aerosolen torkar ihop till mindre droppkärnor (<5 μm) kan de spridas med luften och därefter inhaleras till de nedre luftvägarna. Så sprids till exempel vattkoppor, mässling och tuberkulos. Blodburen smitta överförs till blodet via blodblandat sekret eller kroppsvätska. Så sprids exempelvis hepatit B, C samt HIV. Det kan ske via stick och skärskador samt kontaminerade handskar.
  • Vilka renhetsgrader finns det?
    Rena produkter: Omfattar instrument som vid normalt bruk endast kommer i kontakt med intakt hud och inte berör slemhinna eller skadad hud. Efter behandling ska produkterna förvaras fritt från damm och fukt. Definition: rena produkter ska vara synbart rena. Höggradigt rena produkter: Vid användning ska instrument och artiklar vara fria från mikroorganismer som normalt kan förorsaka infektion. Enligt definitionen ska man kunna påträffa mindre än en mikroorganism per 1000 produkter. Detta gäller instrument som används vid höggradigt rena rutiner inom tandvården. Höggradigt rena produkter omfattar instrument och artiklar som kommer i kontakt med skadad hud och slemhinnor, men inte är avsedda att penetrera in i steril vävnad. Sterila produkter: För att erhålla en steril produkt krävs en fullständig avdödning av bakterier och andra mikroorganismer. Instrument som är avsedda att avsiktligt penetrera slemhinnor och där kommer i kontakt med steril vävnad, som pulpa, bindväv och ben, ska vara sterila vid användningstillfället.
  • Hur fungerar ultraljudsbad?
    Utrustning för ultraljudsbad skapar en ljudfrekvens som överförs till vatten och skapar kavitationsbubblor, cirka 0,1 millimeter i diameter. Dessa bubblor imploderar och kan därmed avlägsna smuts från instrumenten. Effekten kan förbättras genom uppvärmning av vattnet 35 - 40º. Temperaturen på vattnet bör ej överstiga 50 grader för att undvik koagulering. • Överlasta inte. • Byt vätskan minst 1 gång per dag eller vid behov oftare. • Behållaren rengörs vid vätskebyte. • Avgasning bör ske, följ tillverkarens anvisning. • Tid - följ tillverkarens anvisning. Behandling i ultraljudsbad underlättar den manuella rengöringen genom att smutsen skakas loss. Instrumentet läggs i en korg som hänger i badet så att botten inte vidrörs. Instrumenten måste täckas av vatten. Som vätska används vatten med tillägg av en droppe maskindiskmedel för medicintekniska produkter (mot ytspänning) eller användning av kemikalier som är anpassade för ultraljud, följ tillverkarens rekommendationer. Behandling i ultraljudsbad måste alltid följas av desinfektion.
  • Hantering av borr och rotkanalsfilar
    För att underlätta borr-och filhantering rekommenderas låsbara ställ. Om det finns risk för intorkning av biologiskt material ska borr och filar läggas i alkoholbaserat ytdesinfektionsmedel med korrosionsinhibitor före rengöring. Borr till höggradigt rent Borr för flergångsbruk rengörs i ultraljudsapparat, vid avsaknad av ultraljudsapparat rengör borren manuellt, därefter desinfektion i diskdesinfektor. Eftersom det är svårt att säkerställa att borren blir rena så rekommenderas engångsborr. Borr till sterilt ingrepp Flergångsborr som ska användas vid sterilt ingrepp rengörs och desinfekteras enligt ovan och förpackas därefter i papper/plastpåse och steriliseras i autoklav. Sterila engångsborr är att föredra Rotkanalsfilar Rotkanalsfilar för flergångsbruk rengörs i ultraljudsapparat, därefter desinfektion i diskdesinfektor. Rotkanalsfilarna förpackas därefter i papper/plastpåse och steriliseras i autoklav. I första hand rekommenderas engångsfilar som är förpackade och steriliserade av tillverkaren.
  • Förbehandling inför autoklavering
    Instrumenten ska vara rengjorda och desinfekterade före sterilisering. Desinfektion sker i typgodkänd diskdesinfektor. Det är viktigt att instrumenten är rengjorda för att uppnå ett fullvärdigt steriliseringsresultat.
bottom of page